Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Γενική Συνέλευση μελών Αγροτικού Παντοπωλείου Καλαμαριάς



Η Γενική Συνέλευση των Μελών του Αγροτικού Παντοπωλείου, που είχε ανακοινωθεί για την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου, δεν πραγματοποιήθηκε λόγω μικρής συμμετοχής.
Η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 3 Ιανουαρίου στις 19.00 στο γραφείο της Κίνησης Πολιτών Καλαμαριάς, Σάντας 7.
Θέμα Γενικής Συνέλευσης: η ψήφιση των Αρχών του κινήματος απευθείας διάθεσης προϊόντων στη Θεσσαλονίκη . Θυμίζουμε ότι τα μέλη μπορούν να προτείνουν θέματα για τη Γενική Συνέλευση, με μήνυμά τους.
Ευχαριστούμε και Καλή Πρωτοχρονιά
Η συντονιστική ομάδα

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Διακήρυξη αρχών του κινήματος απευθείας διάθεσης προϊόντων στη Θεσσαλονίκη


 Συλλογικότητες της Θεσσαλονίκης, μεμονωμένοι παραγωγοί και ομάδες παραγωγών που όλο αυτό το διάστημα ενεργοποιούμαστε σε κινήσεις απευθείας διάθεσης προϊόντων, ο καθένας με το δικό του ξεχωριστό και αυτόνομο τρόπο, ολοκληρώσαμε ένα κύκλο διαβούλευσης.
Η διαβούλευση αυτή με πνεύμα αλληλοκατανόησης κατέληξε σε μια γενική συμφωνία αρχών, ώστε να πετύχουμε στο μέλλον τη μεταξύ μας δικτύωση, τους στόχους, τους τρόπους και τη συνεργασία στο ζήτημα της παραγωγής και της διανομής τροφής και προϊόντων.

Οι αρχές μας:

1. Το κίνημα άμεσης διάθεσης λειτουργεί με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, χωρίς εξαρτήσεις από κράτος, ιδιωτικές εταιρείες και κόμματα. Δημιουργεί δικές του αυτόνομες δομές και τις θεσμίζει, αξιοποιώντας το υπάρχον νομικό/θεσμικό πλαίσιο, αμφισβητώντας το όπου αυτό είναι άδικο και διεκδικώντας την αλλαγή του προς την κατεύθυνση ενίσχυσης των δομών και λειτουργιών της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας

2. Το κίνημα λειτουργεί στο πλαίσιο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, προωθώντας το συνεργατισμό στις σχέσεις παραγωγών – καταναλωτών, καθώς και στις μορφές οργάνωσής τους (αγροτικοί και μεταποιητικοί συνεταιρισμοί, καταναλωτικοί συνεταιρισμοί, κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, μικροί παραγωγοί, αυτοαπασχολούμενοι, αυτόνομες μικρές μονάδες, ομάδες παραγωγών, αυτόνομες αγορές παραγωγών κ.α.)

3. Το κίνημα στηρίζεται σε σχέσεις αμοιβαιότητας, αμεσότητας, εγγύτητας και εμπιστοσύνης μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών

4. Το κίνημα διακινεί ποιοτικά - ασφαλή προϊόντα. Αξιοποιεί το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο ελέγχου με προοπτική τον αυτοέλεγχο με διαδικασίες που θα διαμορφώσει το ίδιο το κίνημα, μέσα και από την άμεση σχέση και συνεργασία με τους παραγωγούς και με βάση επιστημονικές μεθόδους αμοιβαία αποδεκτές

5. Το κίνημα άμεσης διάθεσης δίνει προτεραιότητα στην τοπικότητα των παραγόμενων προϊόντων στην κατεύθυνση της αυτάρκειας και της διατροφικής κυριαρχίας. Επιπλέον, ο προσανατολισμός στην τοπικότητα βοηθάει την κοινοτική αντίληψη, την απομεγέθυνση, την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, τη μείωση της ανεργίας και την προστασία του περιβάλλοντος

6. Το κίνημα δεν αποδέχεται τις τιμές που διαμορφώνονται μέσα από την κυρίαρχη λειτουργία της αγοράς. Επιδιώκει τη διαμόρφωση μίας δίκαιης τιμής στην οποία μπορεί να συμβάλει η ανάπτυξη του κινήματος συνεργασίας των καταναλωτών και η σχέση του με το αντίστοιχο συνεργατικό κίνημα των παραγωγών, ώστε να διασφαλίζεται η αξιοπρεπής διαβίωση παραγωγών, εργαζόμενων και καταναλωτών

7. Το κίνημα άμεσης διάθεσης δεν συνεργάζεται και αποκλείει:
Όσους, έξω από την παραγωγική διαδικασία, παρεμβαίνουν και μεσολαβούν, κερδοσκοπώντας σε βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών
Όσους απειλούν με τη δραστηριότητά τους τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον
Όσους παραβιάζουν τα εργασιακά δικαιώματα και προσβάλλουν την προσωπικότητα των εργαζομένων

8. Το κίνημα άμεσης διάθεσης δεν είναι εγχείρημα φιλανθρωπίας ή ελεημοσύνης. Είναι κίνημα κοινωνικής αλληλεγγύης και αντίστασης.

Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Γενική Συνέλευση μελών Αγροτικού Παντοπωλείου Καλαμαριάς



·         Την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση των μελών προκειμένου να ψηφιστεί η Διακήρυξη Αρχών του κινήματος απευθείας διάθεσης προϊόντων (το κείμενο της Διακήρυξης θα το βρείτε στα αρχεία της Δημόσιας Διαβούλευσης). Η Συνέλευση θα γίνει στο γραφείο της Κίνησης Πολιτών Καλαμαριάς, Σάντας 7 τηλ 2310 402851.

Παραγγελίες για το Σάββατο 29 Δεκεμβρίου



Φίλες και φίλοι, μέλη του Αγροτικού Παντοπωλείου Καλαμαριάς
Σας καλούμε στην τελευταία παράδοση του 2012.
 Το αποχαιρετούμε, κρατώντας  τα καλά, μέσα σε αυτά και οι βδομαδιάτικες συναντήσεις μας, αλλά και με μία μικρή έκπληξη όπως υποσχεθήκαμε.
Αυτό το τελευταίο Σάββατο οι παραγωγοί θα διαθέτουν τα προϊόντα τους χωρίς παραγγελίες και θα μπορέσετε να προμηθευθείτε κηπευτικά, φρούτα, τυροκομικά, μέλι, γλυκά, χαρτικά, απορρυπαντικά κ.α.
Θα τα πούμε λοιπόν το Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 11.00-13.00 στην πλαζ της Αρετσούς.

Ευχαριστούμε
Η συντονιστική ομάδα

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Προϊόντα για το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου



Φίλες και φίλοι, μέλη του Αγροτικού Παντοπωλείου Καλαμαριάς
Ξεκινούν οι παραγγελίες για το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου. Παραγγελίες  για αυτό το Σάββατο μπορείτε να κάνετε έως και την Παρασκευή μεσημέρι.
Ώρα και τόπος παραδόσεων: 11.00-13.00 στην πλαζ της Αρετσούς
Ενημέρωση:
Αυτό το Σάββατο θα διατίθενται βιολογικά προϊόντα από την Καρδίτσα και εσπεριδοειδή από την Άρτα.
Ευχαριστούμε
Η συντονιστική ομάδα

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

5η διαβούλευση του κινήματος απευθείας διάθεσης

Η επόμενη 5η διαβούλευση,με θέμα:
 «Η ενηλικίωση του κινήματος απευθείας διάθεσης - αυτοπροσδιορισμός των αρχών και των στόχων του», 

θα γίνει το Σαββάτο 15/12 στις 5.00μμ, στο χώρο του «Σχολείου για την μάθηση της ελευθερίας»,
(περιοχή Ευζώνων, Βασιλέως Γεωργίου και Μπιζανίου γωνία ). 

Πληροφορίες στο http://sxoleio12.wordpress.com/adress/