Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Δελτίο Τύπου



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μετά την παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης της επιτροπής κατοίκων Κέντρου,  της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Τούμπας, της Συνέλευσης Γειτονιάς Καλλιδοπούλου-Μαρτίου, της Ανοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων Σχ.Τυφλών-Φαλήρου-Ευζώνων, του Ανοιχτού Δικτύου και ομάδας παραγωγών τη Δευτέρα 25/2/13, ο Δήμος Θεσσαλονίκης καλείται να πάρει θέση για το κίνημα «απευθείας
διάθεσης προϊόντων».


Η Αντιδημαρχεία Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης (κ. Χασδάϊ Καπόν) πήρε την πρωτοβουλία και κάλεσε σε συζήτηση σχετικά με την λειτουργία των αγορών γεωργικών προϊόντων στα όρια
του Δήμου Θεσσαλονίκης, τις προαναφερθείσες επιτροπές κατοίκων καθώς και εκπροσώπους των ΕΚΠΟΙΖΩ, ΚΕΠΚΑ, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13/3/2013 στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.
Συζητήθηκαν και αναγνωρίστηκαν οι χρόνιες παθογένειες των λαϊκών αγορών και συνομολογήθηκε η κοινωνική ανάγκη
επανεξέτασης του θεσμικού πλαισίου. Οι ομάδες του κινήματος απευθείας διάθεσης επισήμαναν  επίσης την ανάγκη δημιουργίας μιας  νέας σχέσης και συνεργασίας καταναλωτών και παραγωγών.
Αλγεινή εντύπωση δημιούργησαν οι απειλές του Προέδρου του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών κου Πάππου, ο οποίος μέσω εξωδίκων προς τους δήμους και την ΕΛΑΣ απαιτεί την άμεση επέμβαση τους και διάλυση των αγορών απευθείας διάθεσης.
Ο Αντιδήμαρχος κ. Καπόν, ζήτησε από τα ενδιαφερόμενα μέλη να στείλουν σε εύλογο χρονικό διάστημα τις προτάσεις τους προς το Δήμο Θεσσαλονίκης.

Οι επιτροπές κατοίκων έθεσαν το επανειλημμένο αίτημα τους για παραχώρηση και χρήση χώρου για τις αγορές τους, εκθέτοντας τα επιχειρήματά τους και απαντώντας εμπεριστατωμένα στα  θέματα που τέθηκαν για την επιλογή και τον τρόπου ελέγχου των παραγωγών, την φορολόγηση τους καθώς και την ελληνικότητά των προϊόντων.

Δυστυχώς ο Δήμος Θεσσαλονίκης στο πρόσωπο του κ. Καπόν αρνήθηκε την παραχώρηση άδειας μέχρι το τέλος της διαβούλευσης.

Οι εμπλεκόμενες συλλογικότητες της Θεσσαλονίκης στο κίνημα απευθείας διάθεσης προϊόντων μπαίνουν μπροστά, θεμελιώνουν την θωράκιση του κινήματος προς όφελος των καταναλωτών και των παραγωγών.
Θεσσαλονίκη 14 Μαρτίου 2013



Επιτροπή κατοίκων Κέντρου,
Πρωτοβουλία Κατοίκων Τούμπας,
Συνέλευση Γειτονιάς Καλλιδοπούλου-Μαρτίου,
Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Σχ.Τυφλών-Φαλήρου-Ευζώνων,
Ανοιχτό δίκτυο για την απευθείας διάθεση προϊόντων στη Θεσσαλονίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.