Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Θετικές εξελίξεις για τις αγορές απ ευθείας διάθεσης προϊόντων

Δελτίο Τύπου
Ενημέρωση από τη συνάντηση του Πανελλαδικού συντονιστικού αλληλέγγυων δράσεων ¨Χωρίς Μεσάζοντες¨ με την Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Την Δευτέρα 8/6/2015 μετά από αίτημα του Πανελλαδικού συντονιστικού αλληλέγγυων δράσεων «Χωρίς Μεσάζοντες» προς την Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα. Θεανώ Φωτίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο υπουργείο.
Από την πλευρά του Συντονιστικού έγινε ενημέρωση στην Υπουργό για τις δράσεις και το έργο που επιτελούν οι δομές που εμπλέκονται με τα κινήματα «Χωρίς Μεσάζοντες» πανελλαδικά. Πιο συγκεκριμένα ενημερώθηκε για τις κατακτήσεις του κινήματος τα τελευταία 3 χρόνια, τις επιθέσεις που δέχονται μετά την ψήφιση του Ν.4264 από την συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου που πλήττει πρωτίστως τους μικρούς παραγωγούς, αλλά και τις δράσεις των «Χωρίς Μεσάζοντες». Επίσης διατυπώθηκε η άμεση διεκδίκησή μας για την τροποποίηση του άρθρου 25 του Ν.4264, έτσι ώστε να αρθεί ο περιορισμός άσκησης πλανόδιου εμπορίου από παραγωγούς σε δήμους άνω των 3.000 κατοίκων, και τέλος η πρότασή μας για θεσμοθέτηση της εμπειρίας και των χαρακτηριστικών αυτών των δράσεων.
Η Υπουργός από την πλευρά της κατανοώντας το ρόλο που επιτελούν οι δομές αυτές δεσμεύτηκε για τα εξής:
Να προωθήσει το θέμα της τροποποίησης του άρθρου 25 του Ν.4264 σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία κατανοώντας το άδικο και παράλογο αυτού.
Να συσταθεί ομάδα εργασίας με συμμετοχή του Υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και των συναρμόδιων υπουργείων μαζί με εκπροσώπους του συντονιστικού, έτσι ώστε να επεξεργαστούν από κοινού σχέδιο νόμου για τη θεσμοθέτηση αυτών των δράσεων, αλλά και τη μετάβαση σε μια μορφή αλληλέγγυου εμπορίου.
Τέλος η Υπουργός έκανε λεπτομερή ενημέρωση σχετικά με το πιο πρόσφατο πρόγραμμα του υπουργείου, το πρόγραμμα του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους, το οποίο θα υλοποιηθεί μέσω συμπράξεων, στις οποίες έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν και άτυπες δομές αλληλεγγύης. Στόχος του προγράμματος αυτού είναι η παροχή στα ωφελούμενα άτομα και νοικοκυριά επισιτιστική και άλλη υλική στήριξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.